fredag 23. august 2013

Generalsekretær Inge Andersen bløffer om OL budsjetter



De to Oxford forskerne, Bent Flyvberg og Allison Stewart har fremlagt en rapport som viser at kostnadene til OL siden 1960 i gjennomsnitt har gått 179 % over budsjett. Dette stemmer ikke, sier IOCs Gerhard Heiberg til NRK i dag, "vi har papirer som viser noe annet". Ja, så la oss få se de papirene, da, si vi kan vurdere selv. Videre påstår Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund at vi Nordmenn åpenbart har bedre kontroll med pengene enn andre, og henviser til at OL på Lillehammer holdt budsjettet og det samme gjorde VM på ski i 2011.

Dette er ikke riktig. Lillehammer kommune oppga i sin første henvendelse til staten at prosjektet ville koste ca. en milliard 1984-kroner. Etter statens gjennomgang av tallmaterialet ble statsgarantien for 1994-lekene i 1987 satt til vel 1,8 milliarder kroner. Ved utgangen av 1990 var kostnadene budsjettert til 7 milliarder. I tillegg ble det bevilget over to milliarder til veier og annen infrastruktur (Kilde: "Forskning", Februar 1994). Kan man da si at Lillehammer holdt budsjettet?

Inge Andersen påstår også at VM på ski i 2011 holdt budsjettet. Ski-VM i 2011 ble en kostbar affære for Oslo by. Fra de første anslagene på 21 millioner for nødvendig ombygging kom den endelige regningen for ny storbakke, normalbakke og langrennsanlegg på nær 1,9 milliarder. Frps byråd Anette Wiig Bryn måtte gå av på grunn av budsjettsprekken (Kilde: Gudmund Skjeldal, Morgenbladet, mars 2012).

2 kommentarer:

  1. Hans Mathias

    Dette er jo ikke ditt fagfelt. Men resultater lærer vi på handelshøyskolene består av to komponenter - kostnader - eller I dette tilfelle mye investeringer (jfr. etterbruk) og inntekter (sannsynligvis triple bunnlinje). For meg vil det være en falliterklæring å si at det ikke er mulig å planlegge, utvikle og gjennomføre verdens største event med norsk kompetanse - uten å skape samfunnsmessige positive resultater. Det tror jeg ikke du egentlig mener - selv om du er kommet inn i et spor som virker komplisert å switche.

    Terje

    SvarSlett
  2. Tema for denne artikkelen er budsjettoverskridelser, illustrert ved en rekke eksempler.

    SvarSlett