tirsdag 13. august 2013

Arven fra Lillehammer OL

Alt gikk ikke så greit etter OL på Lillehammer. Informasjonssjef Marianne Skou, som var i informasjonsavdelingen i LOOC (Lillehammer Olympic Organissation Committee) viser til mange positive sider relatert til etterbruk. Vi som har andre meninger, er akademiske surpomper. Følgende innlegg skrevet av meg ble publisert i Dagens Næringsliv i dag (13.august 2013):

Jeg viser til ditt innlegg I DN 31. juli, Marianne B. Skou, der du kaller folk med andre meninger enn deg, for surpomper. Det ser ikke ut til at du har fått med deg noen viktige poenger.
Vi akademiske surpomper er ikke imot større idrettsarrangementer, vi er imot et arrangement som omfatter 96 øvelser (Vancouver) og som forutsetter investeringer i anlegg vi ellers aldri hadde investert i da IOC stiller strenge krav til arenaer et cetera. Og IOC kommer ikke inn med penger. De inntektene Oslo 2022 har anslått (6,5 milliarder kroner) har heller ingen andre klart å påvise. Så regningen blir sendt til norske skattebetalere.

Du fremhever positive effekter i Lillehammer, dokumentert i en konsulentrapport. Du fremhever at Kvitfjell-anlegget skapte 450 arbeidsplasser. Det er sikkert riktig, men disse arbeidsplassene er avhengig av bruk av midler fra etterbruksfondet.

Du nevner ikke at Hafjell gikk konkurs og i mange år ble drevet for bankens regning. Kvitfjell har vært nesten konkurs og OL-løypene er for vanskelige for den vanlige alpinist. Videre at Håkonshallen gikk konkurs, det samme trolig for fjellhallen i Gjøvik og i Vikingskipet arrangerer man hundeutstillinger. Det er oss bekjent ikke kommet noen ishockeyspillere fra Gjøvik, skøyteløpere fra Hamar eller alpinister av betydning fra Lillehammer etter OL.

Konklusjonen er at man bruker de argumentene som passer og underslår fakta som ikke passer med ens eget syn.

Overskridelsene vil antagelig ikke bli på 100 prosent, de vil bli på 179 prosent. Oxford-professor Bent Flyvberg har gått igjennom OL og andre store arrangementer siden 1960 og resultatene viser slike overskridelser.

Vi har kontakt med ikke navngitte personer som jobbet i og for LOOC og som har andre meninger enn deg. OL på Lillehammer ble solgt inn med et budsjett på 1,7 milliarder kroner, men endte på syv milliarder kroner. Det budsjettet holdt man. Men når man skal sammenligne regnskap med budsjett, må man jo sammenligne med det budsjettet man startet med. Vi har fått vite at i en periode før 1994 var budsjettet oppe i 20 milliarder kroner. Så kom Gerhard Heiberg og beordret LOOC til å kutte budsjettet til halvparten. Deretter til syv milliarder.

Enten vet du dette og underslår det, eller du var ikke på et nivå i LOOC som muliggjorde tilgang til den informasjonen.

Hans Mathias Thjømøe, siviløkonom, dr.philos.

7 kommentarer:

  1. Veldig kort og rett på sak. Bra.

    SvarSlett
  2. Bare for ishallene snakker man om årlige kostnader på nærmere 100 millioner (lønn til vaktmestere, vedlikehold, energikostnader etc.). Hvorfor har ingen bemerket dette?

    Av investeringene på 2 mrd. i nye haller "slipper" Oslo unna med 22%, men driften må de ta på egen kappe. Har Oslo kommune satt av penger til dette, eller forventer de å krangle om dette etter at statsgarantien er gitt?

    100 mill. for å holde anleggene i gang vil stjele mye fra andre området - hvilke områder blir det store spørsmålet. Blir det rusomsorg, skole, barnehager eller andre breddeanlegg?

    Som kjent vil ikke tippemidler gå til drift, så her må nok Oslo selv stå for kostnadene. Blir det likevel spøkelsesanlegg etter 2022?

    SvarSlett
  3. Takk for nok et godt innlegg i OL-debatten.

    Det er viktig at noen ganske snart sprekker den oppblåste OL-ballongen. Oslos befolkning blir holdt for narr av Oslo2022 etaten før "folke-avstemningen" 9. sept.

    Kostnadsestimatene for OL er kunstig lave for å vinne stemmer, dette gjelder for det meste, som sikkerhet, IT/tele, administrasjon (London 2018 brukte 500 mill. kr. f.eks. bare på juridisk bistand ifm OL), gjennomføring, samferdsel, etterbruk, etc.

    Men de store kostnadsbombene er de planlagte deltagerlandsbyene og mediasentre/medielandsby på Kjelsrud eller Tøyen.

    Her er det ikke tatt med reelle kostnader for å flytte eksisterende næringsvirksomhet/ tomteerverv/ riving/ opprydding /forurensede masser/ nybygg/ prøvedrift/ ombygging til relevant etterbruk/ etc. etc.

    Det er bare små-penger som er budsjettert ift. det reelle kostnadsbildet.

    Men, en ting er kostnadsbildet, noe helt annet er om det faktisk er gjennomførbart å bygge OL landsbyer her. Sannsynligvis ikke.

    Tøyen er allerede under utbygging og det er for få relevante tomter tilgjengelig for OL. På Kjelsrud må det eventuelt flyttes betydelig mengder med næringsvirksomhet, tomter må kjøpes, eller i værste fall eksproprieres, noe som fort tar mellom 5 til 10 år. Tidsplanen for Kjelsrud og Tøyen er altfor stram frem til 2022.

    Begge lokasjonene (og særlig Kjelsrud) sliter dessuten med betydelig mengder luftforurensing fra biltrafikk, spesielt vinterstid. Hva skal man gjøre under OL? Og hva med etterbruk?

    Kjelsrud er heller ikke knyttet til T-bane nettet og vil ikke bli det for tidligst om 20-30 år, noe som gjør etterbruken vanskelig og investeringene i f.eks. student-leiligheter som etterbruk lite lønnsome.

    OL planene er m.a.o. helt urealistiske og feil-representert i media. Det reelle kostnadsbildet er som du sier, ihvertfall det dobbelte av det som presenteres. Sannsynligvis mye, mye, mer.

    SvarSlett
  4. Obs. mente selvfølgelig Økern og ikke Tøyen i innlegget ovenfor.

    SvarSlett
  5. Hei

    Leste med interesse innlegget ditt i DN. Noen spørsmål fra meg:
    - Kvitfjell har brukt 20 mill av etterbruksfondet. Er det sannsynlig at de har gitt 450 arbeidsplasser?
    - Når gikk Kvitfjell "nesten" konkurs?
    - Når gikk Hafjell konkurs?
    - Hvor lenge ble Hafjell drevet "for bankens regning" og hvor stor var den regningen?
    - Når gikk Håkons hall konkurs?
    - Når gikk trolig Gjøvik olympiske fjellhall konkurs?

    SvarSlett
  6. Kvitfjell Holding, som har stått som eier av Kvitfjell Alpinanlegg, har de siste fem årene gått med et samlet underskudd på 36,8 millioner kroner. Solgt til Petter Stordalen og Anders Buchardt i 2012.

    I 2009 kjøpte Petter Stordalen, Anders Buchardt og Arthur Buchardt halve Hafjell Alpinsenter av Dnb Nor som eier alpinsenteret sammen med Øyer Kommune, Lillehammer Kommune og Oppland Fylkeskommune. Som største kreditor (må bekreftes)var DnBNOR eneeier av Hafjell Alpinsenter AS fra 1988 til 2008.

    Lillehammer Olympiapark AS eier og driver OL-anleggene på Lillehammer. Olympiaparken står for etterbruk og utvikling av fem anlegg i kommunen:
    • Håkons Hall
    • Lysgårdsbakkene Hoppanlegg
    • Birkebeineren Skistadion
    • Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane
    • Kanthaugen Freestyleanlegg

    Olympiaparken holdes i live gjennom offentig støtte.

    SvarSlett
  7. Skjønner iallefall at du ikke har innsikt med hva som skjer i Olympiaparken, og hvordan Håkons Hall drives.

    SvarSlett