torsdag 13. mai 2010

Hjemmelaget eldrebølge

Lag din egen eldrebølge. La folk pensjonere seg når de er 62 og hiv ut de som både kan og vil jobbe etter at de har fyllt 70 år.

De fleste vestlige land har stor gjeld. Mest kritisk er situasjonen i Hellas, og krisen er antagelig nær forestående også i Spania og Portugal. En åpenbar grunn til gjeld, er at man bruker mer enn man tjener og så låner man differansen. Velferd for samfunnet skapes gjennom at innbyggerne arbeider og betaler skatt. Ingen skatt, ingen velferd. Staten har ikke egne penger, staten har akkurat så mye penger som de tar inn i skatt.

Alle vestlige stater har store pensjonsutgifter, og de er stigende. Harvardprofessor Niall Ferguson sier til Dagens Næringsliv 8. mai at et av problemene er den ”demografiske fellen”, det vil si at folk lever lengre og lengre samtidig som de pensjonerer seg tidligere og tidligere. I tillegg blir befolkningen mer krevende når det gjelder sosiale tjenester.

I 1950 var det 7 yrkesaktive pr pensjonist i Norge. I dag er det ca 4, og hvis trenden fortsetter vil forholdet i 2060 være 2,5 Legger man på ca 250 000 personer i aldersgruppen 16–66 år som er arbeidsuføre og helt utenfor arbeidslivet, er tallet ca 1,5 yrkesaktive pr ikke-yrkesaktive. (Kilde:SSB). På sikt vil dette måtte føre til dramatiske omlegginger av samfunnet. I Norge kan vi gjemme oss bak Oljefondet, men det varer ikke lenge i et slikt perspektiv.

Samtidig har vi en Arbeidsmiljølov som sier at når man er 70, er alder gyldig grunn til oppsigelse. 70-års regelen ble forsøkt hevet til 75, i hvert fall for visse yrkesgrupper, men forslaget fikk ikke gjennomslag antagelig fordi politikerne har den oppfatning at en "arbeider" er en som har stått i røyk og damp siden han var 14, og derfor må hvile. Og at arbeide er en gitt ressurs. For at en ung skal komme inn, må en gammel ut. Microsoft startet i kjelleren til to unggutter fra Seattle og ble formelt etablert i 1975. I dag er de 93.000 ansatte. Statoil ble besluttet etablert av Stortinget i 1972, og hadde fra starten èn ansatt (Arve Johnsen) med kontor på et hotellrom i Stavanger. I dag er de 29.500 ansatte. Arbeidsplasser skapes.

I praksis hiver man altså arbeidsføre og arbeidsvillige personer ut av arbeidslivet. Dette sier også noe om bedrifters syn på eldre. Faktum er at i dag er ikke alder bare ett tall. Alder er bestemt av en rekke livsstilsforhold. I følge en studie fra 2005 foretatt av professor George Moschis ved Georgia State University, har vi i dag fysisk unge som er gamle og fysisk gamle som er unge. I England der man har et sterkt vern mot oppsigelse på grunn av alder, blir jobsøkere oppfordret til ikke å oppgi fødselsdata.

Noen må bryte denne trenden. Som vanlig blir det fremsynte bedriftsledere som vil vise vei, og så kommer de økonomiske høyskolene og politikerne diltende etter og lurer på hva som foregikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar