Skal menn gi fra seg lønn til kvinner? Dette forslaget baserer seg på en stor misforståelse, nemlig at både lønninger og arbeidsplasser oppfattes som en gitt ressurs. Når en går opp i lønn, må en annen gå ned i lønn, og for å få yngre folk i arbeide, må man si opp eldre. Statoil startet med èn person i 1972. I dag har de 30.000 ansatte og operasjoner i 40 land. Så arbeidsplasser (og derved lønn) er noe som skapes - de ikke bare er der.
Flere studier har påvist at menn jobber mer enn kvinner i samme type jobb. Menn jobber lengre dager og jobber ofte i helgene. Det gjør som regel ikke kvinner. Det er mange grunner til at det er slik, men det spiller ingen rolle i denne sammenheng, da forskjellen i lønn i de fleste tilfeller reflekterer forskjell i arbeidsmengde.
torsdag 11. februar 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Som kvinnelig markedssjef må jeg, noe upolitisk korrekt, faktisk si meg enig i dette. Det er, som du nevner, mange grunner til at vi kvinner jobber mindre og ofrer mindre tid på jobben enn menn, men hovedgrunnen er barn og deres daglige velferd. Det er ikke til å komme fra at kjønnene er ulike, og at vi kvinner selv velger en større del av tilstedeværenhet for barna våre i hverdagen. Jeg personlig liker at vi skal få være 2 forskjellige kjønn, og godtar derfor denne lønnsforskjellen, dersom den er berettiget. Jeg føler meg priviligert, som får være mamma i tillegg til å jobbe med noe jeg liker!
SvarSlettHelt ok at du setter fokus på dette, nå som debatten om tvangsdelt fødselspermisjon raser i Arbeiderpartiet og media generelt. La oss være kvinner/mammaer/omsorgspersoner, men se oss også for all del som viktige ressurser i arbeidslivet, for mange av oss bedriver multitasking på høyt nivå;-)
Mvh NMH-studine 98-01